جنگ یا گفتگو سرنوشت سوریه میان دو گزینه!


جنگ یا گفتگو

سرنوشت سوریه میان دو گزینه!

یونگه ولت ــ  ترجمه رضا نافعی

قطر و عربستان بر مسلح کردن شورشیان پافشاری می کنند. تلاش بانکی مون، دبیر کل سازمان ملل نیز برای جلوگیری از ارسال سلاح به شورشیان با شکست مواجه شد.

برای سوریه » فقط یک راه حل وجود دارد: کمک جدی برای پایان دادن  به این جنگ». این سخنی بود که براهیمی، واسطه ویژه برای حل مسئله سوریه، روز جمعه در نیویورک، مقر سازمان ملل متحد، به روزنامه نگاران گفت. او قبلا نمایندگان 15 کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد را از » دشوارترین بحران» ی که در حال حاضر در جهان هست ، آگاه ساخته بود. بنظر او شورای امنیت اینک می داند که در سوریه باچه بحرانی روبروست.

ابراهیمی در موقعیت دشواری قرار دارد. از یک سو اعضای شورای امنیت برای اتخاذ یک روش مشترک در سوریه به توافق نمی رسند، از سوی دیگر اتحادیه عرب با جانبداری از شورشیان، اجرای ماموریت ابراهیمی را دشوار می سازد. و سرانجام خود ابراهیمی نیز با سخنانی که علیه بشار اسد رئیس جمهور سوریه گفت موقعیت خود را  بعنوان «واسطه بی طرف» بشدت تضعیف کرد .

کسی که قبل از او این ماموریت را داشت کوفی عنان ، دبیرکل پیشین سازمان ملل بود که توانست در آوریل سال 2012 در سوریه آتش بس برقرار سازد و گام بعدی که او موفق به انجام آن شد استقرار ناظران سازمان ملل در سوریه بود.  او در ژوئن  همان سال توانست توافق هر پنج کشور صاحب حق وتو در شورای امنیت را برای امضای «موافقتنامه ژنو» بدست آورد.  طبق این موافقتنامه باید دولتی موقت با شرکت نمایندگان کابینه کنونی و نمایندگان مخالفان دولت تشکیل می شد، انتخابات پارلمانی تدارک می دید و مقدمات روند قانون اساسی را فراهم می آورد. از نقش پرزیدنت اسد، رئیس جمهوریه سوریه سخنی به میان نیامده بود. دمشق بعنوان موافق مشروط  پیشنهاد را پذیرفت ولی هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا، در همان روز گفت رئیس جمهور سوریه باید «درک کند که  زمانش به سرآمده است «. کوفی عنان از ادامه ماموریت خود چشم پوشید و استعفا داد.

ابراهیمی تلاش های خود را بر سه  محور استوار کرد. تلاش او  بر محور ملی، برای گرد آوردن مخالفان برسمیت شناخته شده از سوی غرب و رهبری سوریه بر سر میز مذاکره، به موفقیت نیانجامید.  او تلاش کرد تا بر محور محلی، کشورهای حامی دو جبهه جنگ، یعنی ایران، ترکیه، مصر و عربستان را گرد  میز مذاکره جمع کند. ولی در جلسه دوم مذاکره نماینده عربستان در جمع حضور نیافت. ابراهمی گفت با این همه میان روسیه و آمریکا مذاکراتی صورت گرفت ولی  نتایج «کافی نبودند».

 روز دوشنبه ابراهیمی با دبیرکل های دو مرجعی که به او ماموریت داده بودند یعنی سازمان ملل و اتحادیه عرب، ملاقات کرد. از این دیدار هم جز یک عکس جمعی نتیجه ای بدست نیامد، زیرا بانکی مون و نبیل العربی نتوانستند برای  قطع ارسال اسلحه به توافق برسند.

در دیداری که قبل از آن، در همان روز دوشنبه، دو دبیر کل بانخست وزیر و نیز وزیرخارجه قطر کرده بودند، روشن شده بود که توافقی بدست نخواهد آمد. امیر نشین قطر، در آغاز سال 2013  ریاست اتحادیه عرب را بدست گرفت.  بانکی مون مصرانه خواستار پایان دادن به ارسال اسلحه و گفتگو میان طرفین دعوا بود. ولی قطر در کنفرانس سران کشورهای عربی در 26 مارس توانست ارسال اسلحه به شورشیان را بعنوان  امری «قانونی» به کرسی بنشاند. بر همین اساس العربی هم کوشش بانکی مون را رد کرد. بنا به گزارش تلویزیون عربستان » العربیه»  دبیر کل اتحادیه عرب  اظهار داشته است «اگر توافق سیاسی» حاصل شود می توان در باره آن صحبت کرد » ولی حالا چنین کاری ممکن نیست».

نیویورک تایمز اخیرا گزارش داد که عربستان از ژانویه 2012 از طریق اردن و ترکیه بیش از 3500 تن اسلحه برا ی شورشیان فرستاده است.

http://www.jungewelt.de/2013/04-24/001.php?print=1

2 پاسخ

  1. لازم است یک تحلیل کلی از اوضاع و بحران ایجاد شده در سوریه و عواقب دورنمای آن در اینجا ارایه شود….

  2. عریستان سعودی و قطر به مخالفان اسد کمک تسلیحاتی می کنند و دولتهای ایران و روسیه یه دولت اسد !

    اکنون هم دیر نبست کافی بشار اعلام کند در مدت زمان یکسال اتتحابات تحت نظر سا زمان ملل برگزار خواهد شد.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: