رئیس جمهور فرانسه
به دیدار فیدل کاسترو رفت
یونگه ولت- ترجمه رضا نافعی

اولاند به دیدار فیدل کاسترو رفت
رئیس جمهور فرانسه، «فرانسوا اولاند»، روز دوشنبه، طی دیداری از کوبا، به دیدار فیدل کاسترو، رئیس جمهور پیشین کوبا رفت. کاخ الیزه در پاریس خبر داد که دیدار در اقامتگاه فرمانده » Jefe» صورت گرفته است. اندک زمانی پس از آن اولاند خواستار دیدار با رائول کاسترو رئیس جمهور کنونی کوبا شد.
پیش از آن اولاند خواستار آن شده بود که آمریکا به تحریم های خود علیه کوبا پایان دهد. او گفت » باید به اقداماتی که لطماتی سنگین بر تکامل کوبا وارد آورده، پایان داده شود، فرانسه از هیچ تلاشی در این جهت فروگذار نخواهد کرد»
این بخشی از سخنانی بود که فرانسوا اولاند در نطق خود در دانشگاه هاوانا بیان کرد. او یادآور شد که فرانسه از آغاز دهه 1990 از پیشنهاد های کوبا در اجلاس عمومی سازمان ملل متحد، برای لغو تحریم ها علیه آن کشور حمایت کرده است. در آخرین رای گیری در اجلاس سازمان ملل، در اکتبر 2014 بار دیگر نمایندگان 188 از 193 کشور عضو سازمان ملل خواستار لغو تحریم ها علیه کوبا شدند. نمایندگان برجسته اقصاد و بانک های فرانسه در این سفر همراه اولاند بودند. پس از ان که نمایندگان دوکشور قرارداد های دوجانبه متعددی در عرصه های دانشگاهی و فرهنگی منعقد کردند و اولاند مرکز فرهنگی تازه فرانسه را در هاوانا افتتاح کرد، اطمینان داد که در روند عادی شدن مناسبات با آمریکا فرانسه همراه با اتحادیه اروپا در کنار کوبا خواهد بود. اولاند گفت :» در این راه پاریس همپیمان وفدار کوبا خواهد بود».
سفر اولاند، نه تنها نخستین سفر یک رئیس جمهور فرانسه به کوبا پس از کسب استقلال این کشور در سال 1898 است، بلکه نخستین سفریک رئیس جمهور اروپائی به کوبا پس از سالیانی دراز نیز هست .
در پشت صحنه، دیپلمات های مقیم هاوانا برای شرکت جدی تر آلمان در این روند نیز تلاش می کردند. مذاکرات با اتحادیه اروپا که در آوریل 2014 آغاز شد – در قیاس با مذاکرات هاوانا و واشنگتن، که از ماه ژانویه آغاز شدند – به کندی پیش می رود. وزارت خارجه آلمان بیشتر به تماشای رویداد ها مشغول است، خونسردی آلمان در این مورد نمایندگان اقتصاد آلمان را پیوسته عصبی تر می کند. خانم «هایکه هنزل» نماینده مجلس آلمان از حزب » چپ ها» روز 7 ماه مه به انتقاد از سیاست دولت در مورد آمریکای لاتین پرداخت و گفت » سکوت بر برلن مستولی بود و هست».
از 1996 بنا به ابتکار » خوزه ماریا انزار» نخست وزیر محافظه کار و راستگرای پیشین اسپانیا، در مورد روابط اتحادیه اروپا با کوبا سند » مواضع مشترک » بتصویب رسید. در این سند تصریح شده که شرط برقراری مناسبات با کوبا تغییر مناسبات سوسیالیستی در آن کشور است. در حالی که فرانسه،ایتالیا، اسپانیا، انگلستان، هلند و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا این دکترین را به کنار نهاده و مناسبات دوجانبه با کوبا برقرار کرده اند، هنوز برخی از کشورهای اتحادیه اروپا که دارای حکومت های محافظه کار هستند، مانع عادی شدن این مناسبات هستند. از این رو کوبا تنها کشور آمریکای لاتین است که اتحادیه اروپا با آن قرارداد همکاری منعقد نساخته است. حدس زده می شود که این وضع در کنفرانس مشترک اتحادیه اروپا و سران کشورهای آمریکای لاتین و کاریبیک CELAC در بروکسل که در 10 و 11 ژوئن برپا خواهد شد نیز به همین صورت باقی بماند.
ایالات متحه آمریکا و کوبا، پس از یک سال و نیم مذاکرات محرمانه، سرانجام در ماه دسامبر اعلام کردند که درمناسبات دو کشور تجدید نظر اساسی صورت خواهد گرفت. ازماه ژانویه، آغاز مذاکرات دوجانبه، سلسله تسهیلاتی در عرصه مسافرت و مبادلات بازرگانی بین دو کشور به اجرا در آمده است. اوباما، ریاست جمهور آمریکا، کنگره این کشور را به لغو تحریم ها علیه کوبا فراخواند.
http://www.jungewelt.de/2015/05-12/064.php
http://www.jungewelt.de/2015/05-13/027.php