بازتاب اعدام باقرالنمر
و حمله به سفارت عربستان
یونگه ولت ترجمه رضا نافعی
رژیم سعودی با اعدام نمر باقر النمر، روحانی شیعه، در عربستان، کارزار خود را علیه مسلمان های شیعی تشدید کرد. پس از اجرای احکام مرگ در روز شنبه در ایران، ترکیه، لبنان، عراق ، هند و پاکستان بیانیه های اعتراض آمیز منتشر شد. در خود عربستان و نیز در بحرین، برغم ممنوع بودن تظاهرات صدها نفر در خیابانها دست به تظاهرات اعترا ضی زدند.
در کنار باقر النمر، روحانی معتبر و شناخته شده در عرصه بین المللی که در عین حال یکی از محبوب ترین رهبران اقلیت شیعی در عربستان بود، در میان 47 نفر قربانیان اعدام جمعی در روز شنبه، سه شیعی دیگر نیز بودند. اتهام آنها شرکت در تظاهراتی بود که به درگیری با پلیس انجامیده بود. دیگر محکومان متهم بودند به این که گویا از القاعده حمایت کرده اند. در محاکمه آنها در کنار اتهامات مشخص در ارتباط با عملیات تروریستی این ادعا نیز مطرح شده بود که متهمان هوادار «ایده ئولوژی جهادگرائی» هستند.
باقر النمر در ژوئیه 2012 بدلیل حمایت از عملیات اعتراضی اقلیت شیعی که تحت تاثیر بهار عربی قرار داشتند، دستگیر شد. بین 10 تا 15 درصد از مردم عربستان شیعی هستند. آنها اکثرا مقیم شرق عربستان هستند که مهمترین منطقه نفتی عربستان است. النمر بویژه از صدها نفر زندانی که بدلیل شرکت در تظاهرات و یا حتی بدلیل اظهارات اعتراضی زندانی شده بودند، دفاع می کرد. النمر هیچگاه از مردم نخواسته بود که به اقدامات خشونت آمیز دست بزنند. او در اکتبر 2014 طی محاکمه ای که سخت مورد اعتراض سازمان عفو بین الملل قرار گرفت، محکوم به مرگ شد.
از آن زمان ایران به کرات علیه حکم اعدام النمر اعتراض کرده و نسبت به عواقب آشوب آفرین آن که موجب بی ثباتی در منطقه خواهد شد هشدار داده بود. آیت الله سید علی خامنه ای که طبق قانون اساسی ایران بالاتریم مرجع مذهبی و سیاسی کشور است صبح روز یکشنبه طی سخنانی اظهار داشت: «بی تردید ریختن خون این شهید بی گناه عواقبی در پی خواهد داشت. سیاستمداران عربستان سعودی به مجازات الهی دچارخواهند شد.» وزارت خارجه ایران عربستان سعودی را » مسئول اصلی رشد تروریسم و افراطگرائی در منطقه» خواند. کمیسیون سیاست و امنیت مجلس ایران از دولت خواست تا روابط سیاسی با رژیم عربستان را کاهش دهد، بی آن که میزان کاهش را مشخص سازد. یکشنبه شب چند نفری از تظاهر کنندگان در برابر سفارت عربستان سعودی در تهران که به یک ساختمان جنبی سفارت راه یافتند پیش از آن که پلیس آنها را پس براند در ساختمان آتش سوزی برپا کردند.
وزارت خارجه آلمان در یادداشتی که بطرزی چشمگیر لحنی محتاطانه و دور از رویاروئی داشت نوشت اعدام النمر » نگرانی ما را از تنش فزاینده در منطقه و تعمیق فواصل تشدید می کند». احتمالا این بیانیه قبلا مورد تایید وزارت خارجه آمریکا نیز قرار گرفته است. اظهار نظر وزارت خارجه آمریکا چنین است:» ما بویژه نگرانیم که اعدام (….) برخطر تشدید تنش ها میان گرایش های مذهبی در منطقه بیفزاید. آن هم در زمانی به حکم ضرورت باید این تنش ها کاهش یابند».
http://www.jungewelt.de/2016/01-04/001.php