استفاده آلمان از اهرم چین
برای عقب راندن ترامپ
یونگه ولت ترجمه رضا نافعی
آمار سایت تا کنون4،078،173
یکی از موضوعات مهمی که صدر اعظم آلمان «مرکل» در دیدار امروز خود – پنجشنبه – با «شی جیپینگ» رئیس جمهور چین در باره آن صحبت کرد مسلما قرار داد موسوم به برجام است.
پکن نیز چون برلین و اتحادیه اروپا خواهان حفظ و نجات قرار داد مذکور با ایران است که دستگاه اداری ترامپ چند روز پیش از آن خارج شد. البته نجات قرارداد مشروط بر آنست که ایران از لحاظ اقتصادی منزوی نشود – بلکه همانطور که در قرارداد پیش بینی شده – شانس دست یافتن به قرارداد های سودآوری را بدست آورد.
از این رو اتحادیه اروپا خواستار حفظ داد و ستد با ایران و سرمایه گذاری در آن کشور است. اما مسئله این است که طبق تحریم های تازه امریکا علیه ایران هر موسسه ای که به فعالیت های بازرگانی خود با ایران ادامه دهد یا در آن کشور سرمایه گذاری کند در امریکا با مشکل روبرو خواهد شد. گرچه اتحادیه اروپا در پی ایجاد تدابیری برای حمایت از این موسسات است، اما موفق شدن این تدابیر بشدت مورد تردید است.
در محافل دولتی آلمان گفته می شد که مرکل قصد دارد با رئیس جمهور چین در باره یافتن راههای دیگر برای کمک به اقتصاد ایران گفتگو کند.
موسسه «مرکارتور برای مطالعات چینی» که موسسه مطلعی بشمار می رود حدس می زند که صدراعظم مرکل در صدد است رئیس جمهور چین را به سرمایه گذاری در ایران ترغیب کند.
ولی جمهوری خلق چین برای توسعه بازرگانی خود با ایران مشکلی ندارد: چین از مدت ها پیش با فاصله زیاد بزرگترین کشور طرف معامله با ایران است و در این اواخر به مهمترین کشور سرمایه گذار در ایران ارتقاء یافته است.
در همین تازگی ها در ارتباط با طرح «جاده ابریشم نوین» یک خط آهن مستقیم از جمهوری چین به ایران افتتاح شد که وسیله ایست برای افزودن بر حجم تجارت متقابل دو کشور. آنچه قطعیت دارد این است که آلمان در پی آن نیست که قرارداد برجام با ایران را بدون کمک های اقتصادی چین نجات دهد.
آیا ممکن است که همکاری آلمان- چین در مورد ایران به تحولی عمیق در عرصه سیاست خارجی بیانجامد؟ برلین با تمام امکانات خود تلاش می کند تا مانع پیدایش چنین تصوراتی گردد.
در محافل دولتی آلمان گفته می شود باید نگاهی به سرمایه گذاری های آلمان در چین افکند که به 76 میلیارد یورو بالغ می گردد و آن را با سرمایه گذاری المان در امریکا مقایسه کرد که 270 میلیارد یورو است .
بنا بر این روشن است که کدام کفه بر کفه دیگر می چربد . حتی هربرت لینهارد که رئیس کمسیون آسیا – پاسیفیک اقتصاد آلمان است، که کارش به پیش راندن بازرگانی آلمان با آسیاست هشدار می دهد که «من اصولا معتقد نیستم که آلمان و اتحادیه اروپا، با همکاری با چین گام هائی بردارند که با منافع امریکا در تقابل باشد». زیرا بدلیل اهمیت زیاد بازرگانی با امریکا برداشتن چنین گامی، در دراز مدت، گامی مدبرانه نیست».
https://t.me/siteaayandema به تلگرام آینده ما بپیوندید